Danskebåten er fergeforbindelsen mellom Norge og Danmark. Den andre veien kalles den for Norskebåten eller Norgesbåten, alt etter som hvordan de uttaler det i Danmark. Der har den gått mellom landene daglig i mange år, enten det var fra Oslo, Larvik, Kristiansand eller Bergen. Stort sett alle har et forhold til Danskebåten, selv om de ikke har reist med den noen gang. Enten det er ville historier fra et og annet julebord som har gått skeis, eller den tragiske Scandinavian Star ulykken i 1990. Men opp gjennom tidene er det også andre ting som har fascinert og inspirert folk.

Her kommer ti ting du antagelig ikke visste om Danskebåten.

  1. Danskebåten har over 150 års fartstid, da Det Forenede Damskibs Selskab DFDS ble dannet i 1866. Det gjør det til en av verdens eldste passasjerruter til havs.
  1. Vekten av Danskebåten er hele 40 000 tonn eller 40 millioner kg! Den er omtrent 180 meter lang. Til sammenligning er verdens største cruiseskip ”Harmony of the Seas” på hele 227 000 tonn og har en lengde å 362 meter. Altså over dobbelt så lang og 5 ganger så tung.
  1. Danskebåten har gått fra og til mange havner. I dag drar den fra 5 ulike havner til 3 ulike havner i København, Frederikshavn og Hirtshals. Men opp gjennom tidene har Danskebåten gått fra veldig mange andre steder. Like etter krigen gikk en rute fra Arendal til Frederikshavn.
  1. I dag er det fire operatører av Danskebåten, men det er bare DFDS Seaways som går mellom de to hovedstedene. Det er denne ruten som er mest populær med over 700 000 reisende hvert år. Danskebåten tar over 2000 passasjerer, og det vil si at Danskebåten går med et fullt skip hver dag året rundt til København!
  1. Danskebåten har konferansesal. I auditoriet er det plass til 210 deltakere. Dermed er det bare å bestille tur med kollegene for en jobbreise kombinert med en helg i København.
  1. Skagerrak kommer opprinnelig fra nederlandsk og betyr den strake veien til Skagen! For oss nordmenn er det helt perfekt, slik at vi kommer oss til varmere strøk, med pølser og bayer på hvert et gatehjørne.
  1. Danskebåten har lugarer som er tilpasset handikappede. Lugarene er tilrettelagt for rullestolbrukere med vide inngangsparti og et større bad enn vanlig. På den måten tilfredsstiller de myndighetenes krav til tilrettelegging for bevegelseshemmede.
  1. En dansk mann fikk en gang en vidunderlig ide da han tok ferga sammen med sine døtre. Etter å ha sett lugarene og hvordan de var innredet, fikk han ideen til et hotellkonsept kalt Cabinn. I dag er mannen multimilliardær!
  1. På Danskebåten kan man kjøpe alkohol, og til og med ta det med tilbake til Norge. Selv om alkoholen er billigere enn i Norge, kan det bli dyrt dersom man bommer på noen av reglene. For eksempel må man oppholde seg over 24 timer i utlandet for å kunne importere alkohol tilbake til Norge, og man må også forholde seg til diverse kvoter. Kvotene finner man dersom man leser på Danskebåtens hjemmeside, eller om lover gjeldende import av alkohol. For de fleste nordmenn er disse reglene fullstendig klare. Men det er ikke alltid det er like enkelt å huske på det man skulle huske.
  1. Det er alltid trivelig å ta Danskebåten. Man får en flott start på ferien og kan rett og slett være uthvilt når man setter føttene på dansk jord. Enten man skal kjøre rundt hele Europa, eller bare telte på første og beste sted, så er Danskebåten det perfekte utgangspunkt for en deilig ferie.