Da de første fergerutene mellom Norge og Danmark ble etablert på begynnelsen av 19. hundretallet, var det først og fremst for å lette transport av post og gods. Selvsagt var det også enkelte passasjerer som nøt godt av tilbudet, men dette var først og fremst som reiste på grunn av jobb eller for å besøke familie. Den første tiden var dette likevel ikke hovedvirksomheten. Det var ingen underholdning om bord knapt nok noen servering.
Bare om sommeren
Det at veien til Europa ble kortere og dermed billigere, var noe som særlig kom næringslivet til gode. Den første tiden var det imidlertid bare et tilbud i sommerhalvåret. Om vinteren lå fergen i opplag.
Etter hvert som bilparken og levestandarden økte ble transport av biler stadig viktigere. På den måten unngikk man unødige omlastinger. I en periode fraktet fergene også togvogner. Etter hvert ble rutetrafikken utvidet til å gjelde hele året og man fikk flere ankomst- og avgangssteder.
Frakt av gods er stadig en viktig funksjon selv om stadig mer av godstransporten går på trailere gjennom Sverige.
Etter krigen etter hvert som levestandarden økte, ble passasjertrafikken stadig viktigere. Med økt satsing på passasjerer ble tilbudene om bord utvidet. Typiske tilbud var kino og et utvalg av barer og lounger. Båtene hadde ikke bare en restaurant, men flere både med buffer og a la carte. Det viktigste for mange var likevel tax-free tilbudene. Ikke bare kunne man få kjøpt billig alkohol og tobakk, men tilbudene ble gradvis utvidet med kosmetikk, parfyme og avgiftsbelagte dagligvarer.
Fest og fyll
Etter hvert ble en tur med danskebåten for mange synonymt med fest og fyll. Uttrykket «Full før Færder» ble nærmest et slagord.
Danskebåtene var utskjelt og elsket, men selv om spørreundersøkelser viste at flertallet gladelig tok en tur med danskebåten, økte den gruppen som ga uttrykk for at de helst unngikk det. Etter hvert ble «Harry turer» en belastning for rederiene. Potensielle kunder fant seg ikke til rette. Rederiene satset mer og mer på at selve reisen skulle være en opplevelse og et tilbud til alle typer reisende. Plagsom og utagerende oppførsel ble ikke lengere tolerert.
Eller som det heter i en melding fra et av rederiene: ”Tiden er nå over for den tradisjonelle danskebåten med «full før Færder» og alt det der. Trenden er helt klar på dette området. Nå er det rask, effektiv, hyggelig og trygg overfart som gjelder”.
En ny type danskebåter overtok basert på erfaringene fra de mer eksklusive havcruisene. Man kunne tilby julecruise o høstferiecruise. Man la vekt på at det skulle være tilbud for familier og barn. Maten og underholdningen om bord skulle være førsteklasses og ønsket man luksus skulle man kunne få det mot betaling.
Slik kan et 2-døgns cruise fra Oslo til København bli markedsført:
«Dag 1: Avreise fra Oslo kl 16:30.
Opplev utseilingen og Oslofjorden, spis en god middag i en av våre restauranter, slapp av i vinbaren, dans til levende musikk i nattklubben eller shop till you drop i tax-free butikken om bord. Etter en god natts søvn, våkner du frisk og uthvilt med utsikt over Øresund.
Dag 2: Skipet ankommer Dronningens by kl 09:45, og du har hele 7 timer å «gjøre» København på før skipet setter kursen nordover igjen kl 16:30.
Vel tilbake på skipet har du en hel kveld til å bare gjøre det du selv har lyst til. Om du ikke fikk tid på tur ned, er kanskje tiden inne for å ta et bad i svømmebassenget, besøke Kidz Club eller Jack the Pirates Club med barna, ta en kaffe i Baresso kafé, dans i diskoteket eller ta en forfriskning i baren.
Dag 3: Kl 09:45 er du igjen tilbake i Oslo etter et begivenhetsfult Cruise med DFDS.»