Sykkelferie i Danmark er populært for mennesker i alle aldre, der det finnes mange fine småveier uten alt for bratte bakker. Men hva skal du ta med på turen?

Oppakningen din skal inneholde det du har bruk for underveis, og ikke alt det du tror du får bruk for. Størrelsen kommer selvfølgelig an på hvor lenge du skal være avsted, og i hvilken tid på året du er. Men så kommer det også an på hvor du skal. Kan du kjøpe mat underveis, eller skal du ta med mat selv? Det man skal huske er at det er en selv som skal slepe på alt, og derfor er det smart å dra på noen små turer, hvor man finner ut hvor mye man egentlig har bruk for der ute.

Når du nå har funnet alt det fram du skal ha med, så gjelder det å få det pakket korrekt. Vi anbefaler selvfølgelig at de tingene du bruker oftest er lett tilgjengelig, slik at du ikke må pakke ut alle veskene, hver gang du skal ha tak i noe. Det er også viktig at du tenker på vektfordelingen. Det gjelder om ha de tyngste tingene, så lavt plassert på sykkelen som mulig, og samtidig godt fordelt mellom for og bak. Eller faktisk så gjelder det å ikke å ha med for mange tunge ting, selv i Danmark kan en bikepacking-ferie bli slitsom om du pakker med for mange tunge ting…

Framebag
En framebag fås i forskjellige størrelser, og sitter montert på rammen, typisk rett under overrøret.
Den er god til de småtingene du bruker i løpet av dagen. Det kan være batteribanker til mobil, kamera og sykkeldatamaskin. Den er også fin til snacks. Men jo større framebag man har, jo sterkere skal man vurdere å plassere de tyngre tingene her. Det gir en bedre vektfordeling, og dermed opprettholdes din sykkels egenskaper når du skal forsere singletracks og annet ulendt terreng.

Toptubebag
En topptubebag sitter på overrøret, og er fin til mobiltelefonen, penger og andre små personlige eiendeler.

Seat-bag
En Seatpostbag (salveske) fås i mange forskjellige størrelser og er som oftest vanntette, og derfor velegnet til ekstra tøy, sovepose, og annet som skal holdes tørt. Salvesken er oftest den med mest volum, og inneholder ekstra tøy, sko eller annet som du ikke skal bruke i løpet av dagen.

Handlebar
handlebarvesken sitter foran på styret, og passer å bruke til en sovepose eller liggeunderlag og kanskje et lite telt. Den kan som oftest også brukes til ekstra tøy. Den består av en vanntett pose som kan brettes sammen og spennes fast foran på styret.

Overnatting
Om du vil sove i telt, shelter eller på et vandrehjem gjør en forskjell på planleggingen din av turen, og det du skal ha med.

Telt = Telt, underlag og sovepose
Shelter = Underlag og sovepose
Vandrehjem = sovepose

Så man kan si at jo mer primitivt du vil sove, dess mer bagasje krever det på sykkelen. Men hvis man planlegger det fra starten, og vet at man må ha plass på sykkelen, så er det bare et spørsmål om planlegging. Du skal bare være klar på at du kan oppleve at et shelter er opptatt, noe som vil gi deg noen utfordringer med overnatting hvis du bare har planlagt å skulle overnatte i et shelter. Derfor bør man ha med en nødløsning. Ønsker man ikke å drasse på et telt kan man jo ha med en bivuakk. Den veier mindre og tar mindre plass.

Det er selvfølgelig også avhengig av økonomien. Overnatting i telt og shelter er som utgangspunkt gratis, men krever at man har det riktige utstyret. Så start med å finne ut hvor ofte og hvor lang tid turene dine blir. Er bikepacking noe du bare vil prøve en enkelt gang, så er det nok litt voldsomt å kjøpe et lettsvekttelt til flere tusen kroner, men er det noe du har planer om å gjøre flere ganger i året over lengre tid, så kan det være en god investering.

Har du planer om å overnatte på vandrehjem, Bed & Breakfast, eller kanskje til og med på hotell, så sørg for å legge opp ruten din etter det.

Vest-Danmark er fin for Bikepacing

Hvor går turen hen
Det er flere måter at «bikepacke» på, og noen har det best med å planlegge ruten nøye hjemmefra, der andre er mer spontane og bare sykler avsted, og ser hvor sykkelen tar dem. Skal du dra for første gang så anbefaler vi at du planlegger turen hjemmefra. Som tidligere nevnt er det en god idé å foreta en liten testtur, slik at du kan få en fornemmelse av hvor mange kilometer du kan sykle om dagen med tung oppakning.

En god idé er å starte med Google Maps, og finne ut hvor endepunktet ditt er. Du vet hvor mange dager du har satt av til det, og så er det bare å dele opp turen i biter, og tegne inn ruten.