Danskebåten har gått mellom Norge og Danmark i en årrekke, og millioner av passasjerer har tatt ferga opp gjennom tidene. For de fleste er reisen over en flott tur med god mat og underholdning, utrolig utsikt som man kan nyte fra dekk eller en flott lugar. Samtidig har det vært en ferge hvor man kan handle sin kvote av tobakk og alkohol og annen snacks, og kanskje ta seg en liten fest med kolleger og venner.

For noen har Danskebåten blitt stedet for en del dårlige valg. Noen har fått litt for mye innabords, mens andre trodde de kunne smugle ulovlige varer. Men for andre har Danskebåten vært der de fant de gode ideene. Om det er den friske sjøluften eller den deilige maten, det er vanskelig å si. Men at det var gode ideer, det er det ingen tvil om.

Tankene flyr

Når man sitter og betrakter havet en sen kveld, kan tankene fly av sted. Akkurat som at man kikker opp på himmelen og i det man kikker opp ser man et stjerneskudd. Å se opp på himmelen sånn, kan skape de utroligste tanker. En sen kveld på 1980-tallet var det akkurat det som skjedde.

En mann tok Danskebåten, og da satt han sånn å funderte. Han hadde vært å spist og skulle ned i lugaren han hadde bestilt. Vel nede låste han seg inn i lugaren sin. Han ble helt slått over hvor god plass det var i lugaren, selv om det var en liten lugar. De var smart innredet med senger og et lite bord, og til og med et stort bad med toalett og dusj. I tillegg var det fryktelig billig. Og han hadde sett at han ikke var alene, det var jo rekke på rekke med lugarer i korridoren. Han gikk nedunder og fant ut at det var slik her også.

Vel oppe i baren bestilte han seg en bayer, og så utover det store havet. Hvorfor er det ingen som har tatt denne ideen videre på land? Hoteller kan jo bygges på denne måten. Et slags rimelig alternativ til folk som reiser alene, eller for dem som har et lavere budsjett. Denne idéen nærmest lyste opp av pannen hans, og han kjente hjertet dunke litt ekstra.

Om det var akkurat slik det skjedde kan vi nok ikke være sikre på. Men at det var en kar som fikk ideen, det er sikkert.

Fennet

Mannen vi snakker om er den danske forretningsmannen Niels Fennet. Han er i dag eier og direktør for lavpris-hotellkjeden Cabinn, en hotellkjede som tilbyr rimelige hotellovernattinger med de samme lave prisene året rundt. Hele konseptet er bygget opp slik han selv oppdaget lugarene på Danskebåten, og har gjort han til Danmarks rikeste mann i dag. Hele hotellet består av små rom, med smarte løsninger. På denne måten kan flere overnatte på et mindre areal. Det ble klart for Fennet at det å leie mindre areal ville koste ham mindre penger, og dermed hadde han funnet suksessformelen. Som ingeniør var det bare å sette i gang arbeidet med den nye ideen.

Denne ene turen med Danskebåten forandret livet til den da unge dansken, som var på en reise mellom de to gode naboene Norge og Danmark. Han bygget en ide rundt noe som allerede fantes og gjorde det til sitt eget. At man kan finne inspirasjon og glede i reisen over Skagerrak er helt sikkert, og det gjelder bare å ha et åpent sinn.

Kanskje er det du som neste gang får den perfekte ideen etter en tur med Danskebåten. Den går der mellom de to landene hver eneste dag.