En god rutine for stomipleie er avgjørende hvis du har en stomi. Stomipleie innebærer både valg av riktige stomiprodukter og korrekt og regelmessig stell av selve stomien og huden rundt stomien.

Med en god stomipleie kan du føle deg mer komfortabel i hverdagen og forebygge typiske komplikasjoner som lekkasje og hudproblemer. Les mer og få gode råd til stomipleien din her, slik at du kan føle deg trygg i hverdagen med stomi.

Reduser lekkasje med god stomipleien

Frykten for lekkasje er noe som mange med stomi føler på. En god pleierutine og stomiprodukter som passer til din stomi er avgjørende for å redusere tilfeller av lekkasjer. På denne måten kan du oppnå et sikkert feste mellom hud og hudplate, noe som reduserer risikoen for lekkasje.

Når det gjelder stomiepleie kan følgende trinn hjelpe deg med å opprettholde en sunn hud rundt stomien:

Velg den riktige stomiposen: Det finnes forskjellige typer stomiposer på markedet, så det er viktig å velge en som passer til din individuelle stomitype og kroppsfasong rundt stomien.

Tilpass hullet i hudplaten: For å oppnå et sikkert feste er det viktig at hullet i hudplaten passer nøyaktig til stomien din. For ileostomi og urostomi skal hullet være like stort som stomien, mens det for kolostomi kan være et par millimeter større. Er hullet for stort eller for lite kan det føre til at avføring eller urin fra stomien kommer inn under hudplaten. Vær oppmerksom på at stomien din kan forandre seg i størrelse og form over tid – spesielt i starten. Sjekk derfor regelmessig at hullet i hudplaten fortsatt har riktig størrelse.

Hold huden rundt stomien ren og tørr: Før du fester hudplaten/stomiposen er det viktig at huden rundt stomien din er helt ren og tørr. Rengjør området forsiktig med vann og klapp forsiktig huden tørr med en myk kompress.

Sørg for full kontakt mellom hudplaten og huden din: Når du fester hudplaten på huden er det viktig å være nøye slik at den er jevn og glatt uten folder eller rynker. Bruk lett trykk med hånden din og bruk gjerne ett minutt på å massere platen på plass. Unngå å strekke eller dra i huden under påføringen.

Få en god hverdag med de riktige stomiprodukter

Riktig stomipleie og bruk av riktige stomiposer kan hjelpe deg med å holde huden rundt stomien din sunn og unngå hudirritasjon. Og i mange tilfeller vil de ovennevnte trinnene være nok til å forebygge hudproblemer.

Hvis det likevel ikke er tilstrekkelig, finnes det flere støtteprodukter som kan gi ekstra beskyttelse hvis du sliter med sår eller irritert hud rundt stomien din. Dette inkluderer blant annet:

  • Kleberfjerner
  • Hudbeskyttelsesfilm
  • Barrierekrem
  • Sårpulver
  • Hudbeskyttelsesplater


Hvis du opplever gjentatte problemer med hudirritasjon rundt stomien din bør du alltid kontakte stomisykepleieren din som kan hjelpe og veilede deg.

Bestill gratis vareprøver hos Coloplast

Å venne seg til hverdagen med stomi og bli kjent med stomien sin tar tid og erfaring. Men med riktig støtte og veiledning blir prosessen enklere. Coloplast Assistanse er et serviceprogram som tilbyr rådgivning og veiledning til personer med stomi. På denne måten kan du få gode råd, relevant informasjon og inspirasjon til hverdagen din med stomi.

Du har også muligheten for å bestille gratis vareprøver slik at du kan prøve forskjellige stomiprodukter og finne de som passer best for dine behov. Du kan også kontakte erfarne sykepleiere hos Coloplast som kan svare på praktiske spørsmål og gi verdifulle råd om hvordan du håndterer hverdagen med stomi.